Fórum
Žiarlivosť – pomáha, alebo škodí vzťahu?
Minulý mesiac sa tu pomerne intenzívne hovorilo o žiarlivosti. Sám neviem či je lepšie žiarlivosť úplne vo vzťahu vylúčiť, alebo môže byť k niečomu prospešná.
Na jednej strane je treba partnerovi/partnerke veriť, lebo nie je vôbec príjemné ak toho najbližšieho človeka máme obviňovať. Veď predsa ako má človek presvedčiť toho druhého, že sa nemá prečo báť?
Na druhej strane – nie vždy je to tak o nedôvere k človeku, ktorého ľúbime, ako skôr k človeku, ktorý voči nemu prekračuje hranice. Je tam akoby určitá snaha toho človeka brániť, no nazýva sa to žiarlivosť.
Priznám sa, mám v tom chaos aká je vaša skúsenosť? Je tá žiarlivosť na niečo dobrá, či je to zabijak vzťahu?
16 answers
myslím,že čo z toho máš, ak robíš to,čo sa žiada a popri tom potláčaš vlastné prežívanie?
Aký zmysel má viniť sa za konanie druhého človeka,ak je on sám zodpovedný za to,čo robí?
Vieš si nejako overiť, či naozaj nikto ďalší nevie o tom, o čom vieš ty?
…pýtam sa preto,že týmto ma jedna osoba tiež mala istú dobu “v hrsti”, kým som nezistila, že to,čo vraví mne a tvrdí pri tom,že som jej najlepšia priateľka a nemá to komu inému povedať a bla bla bla,tak to isté hovorila všetkým, ktorí jej prišli v čase krízy do cesty 😀 …mne toto zistenie dosť pomohlo sa oslobodiť z tak manipulatívneho vzťahu, keď som si uvedomila, že sa naozaj môžem rozhodovať podľa seba a ak aj nebude mať mňa po blízku vždy keď si zmyslí,tak má iných ľudí a nie je to až také zúfalé a bezvýchodiskové,ako sa to javí. A hlavne ja za ňu nenesiem zodpovednosť. Chcelo to potom pár mesiacov, kým sa podarilo tie hranice vymedziť a teraz vieme fungovať už aj len tak z času na čas. Hoci sa ona ako osobnosť nezmenila,ja som si uvedomila, čo chcem a čo nie a ako to dosiahnúť.
Spomínala si,že máš aj iných priateľov/ známych…aké je to,keď si s nimi? premýšľaš aj vtedy nad ňou a vaším priateľstvom, či sa dá aj odreagovať?
Mirka, čím to odôvodnila ona, že nerešpektuje tvoju potrebu a prosbu byť aj sama?….a bolo ti po tej prechádzke lepšie? ….hmm rozmýšľam, či sa na teba neupla tak veľmi preto,že ťa má rada, záleží jej na tebe a potrebuje sa ti možno odvďačiť za to, čo si pre ňu robila ty a toto je spôsob, ktorý jej na to prišiel vhodný….neviem, možno strieľam…čo myslíš ty?