Človek človeku…priateľom.

sun-361840_1280

Niekedy sa človek nad niektorými vecami ani nepozastaví. Zamyslí sa nad nimi, až keď k tomu dostane impulz…

Ja som taký impulz nedávno dostala. Navonok úplne obyčajne znejúca úloha do školy: napíš o sebe, o tom čo robíš a prečo. Keď má človek písať o sebe, je to- aspoň pre mňa- ťažké zhodnotiť. Či to, čo robím je dobre, či som naozaj na mieste kde mám byť…

Už viac ako dva roky som dobrovoľníčka. Samozrejme, v IPčku. Pred dvomi rokmi som dostala šancu pridať sa k tomuto skvelému projektu a tak som tu.

Za tie dva roky som stretla neuveriteľné množstvo mladých ľudí, ktorým anonymita internetu pomohla vyjadriť sa. Mohli (a chceli) napísať o tom, čo ich trápi, hovoriť o tom čo by chceli zmeniť. Stretla som veľa mladých, ktorí chceli zmeniť svoj život, ale nevedeli ako. Niektorí nemali po boku priateľov, ktorí by ich usmernili, aby vedeli po ktorej ceste ísť, alebo by im ukázali, že môžu kráčať spolu a zvládať problémy spoločne. Keď sa však mladého človeka spýtate, akú má predstavu, ako by mal svet vyzerať, odpoveď vie. Ako by mal jeho svet vyzerať? Má fantáziu, vie čo by chcel zmeniť, vie čo by chcel dosiahnuť…len nevidí spôsob. Sme tu preto, aby sme ten spôsob, ako niečo zmeniť, našli spolu. Aby nemusel byť ani jeden mladý človek sám, aby sa mohol bez obáv zdôveriť o tom, čo ho bolí a čo cíti.

Nedávno sa ma jeden človek spýtal, či dobrovoľníctvo niečo dáva. Venovať svoj čas môže každý z nás… otázne je, s akým zámerom to robí. Ja sa nebojím dať svoj čas, ak viem že človek na druhej strane chatu dnes možno pôjde spať pokojnejší. Nebojím sa hľadať s ním cestu, aby zmenil niečo, čo ho trápi, nebojím sa dať mu šancu, aby mi ukázal že on sám je skvelý a vie zodpovedne riadiť svoj život. Nebojím sa veriť. Rovnako aj mladý človek na druhej strane chatu dáva vieru mne. Dokáže sa zveriť úplne cudziemu človeku, napísať mi o tom, čo niekedy nepovie ani kamarátom.

Nehanbím sa priznať, že niekedy pri obzvlášť ťažkých chatoch a ťažkých príbehoch, o ktorých mi mladí píšu, cítim bolesť. Je to taká zvláštna, bodavá bolesť. Koľko bolesti zažívajú…a napriek tomu to často zvládajú, sú silní. Práve ich vnímam ako hrdinov. Ako hrdinov, ktorí sa pasujú s osudom. A napriek tomu sa často tvária, že sa nič nedeje a na vonkajší svet sa usmievajú. Práve v týchto chvíľach si uvedomujem, ako veľmi mi tá bolesť pomáha pochopiť. A že niekedy sa pristihnem, že sa sťažujem na úplnú „kravinu“. Pritom sa nemám najhoršie.

Želám si, aby mal každý človek človeka, ktorému sa bude môcť zdôveriť, keď mu bude ťažko. A vy, ktorí máte priateľov, ktorí sa trápia: počúvajte, ak vám niečo hovoria. Objímajte priateľov, aby cítili že nie sú sami. Aby nemuseli mladí ukončiť svoj život napríklad dobrovoľnou samovraždou…ale aby našli silu a dôvod, prečo to zvládať.

 

Peťa

4 Comments

  1. anucy píše:

    Páči sa mi tvoj pohľad na ľudí ,ktorý zažívajú bolesť a sú silný ísť ďalej … kde berú energiu pokračovať …

  2. nezabudka píše:

    pekny clanok…. mna by len zaujimalo, kde brat sily, ked ich nemam, ked nie je nikto, kto by mi ich objatim dodal, a ked jednoducho nevidim to povestne svetlo na konci tunela. od coho sa odrazit? ktorym smerom vykrocit? kde na to zobrat silu, ked clovek ledva dycha?

    • Silvi Silvi píše:

      Tvoj koment je veľmi krásny, ak si ho prečítaš viackrát. Kladieš otázky a pritom si si už na začiatku na ňu odpovedala. Ak správne chápem, silu ti dodáva to, keď ťa niekto objíme a venuje ti pozornosť. Tieto objatia ťa vzpružujú a dodávajú radosť. Ak chodíš do školy alebo do práce, určite ťa obklopuje mnoho ľudí. Je možné, aby si si to objatie vypýtala od nich? Vedela by si to skúsiť takto? :) čítala som aj jeden fajn článok o objatiach, ktorý hovorí o tom, že ak sa objatie trvá viac ako 6 sekúnd, uvoľňuje to v nás hormóny šťastia :) Tak Ti prajem pevné a dlhé objatia! :)

      • nezabudka nezabudka píše:

        ano, to som aj ja pocula, ze dlhsie objatia sposobuju pocit stastia. avsak…. ak je objatie jedno raz za dva tyzdne a trva cca 10s (hoci priznavam, na sedeni bezi cas uplne inak ako v realite) je to dost malo pre zivot…. ci?

Pridaj komentár