Fórum
Keď už fakt nevládzeš, nalož si ešte viac… či?
ahojte, uz dlhsiu dobu mam v hlave myslienku o smrtelnosti cloveka… tak som rozmyslala…. preco, ked sa cloveka nikto nepyta, ci sa chce narodit, preco sa nemoze aspon sam rozhodnut kedy a ako chce ukoncit zivot? alebo moze? ako to vnimate vy? preco kazdy tvrdi, ze zabit sa je slabosstvo? co si myslite o tvrdeni: “clovek, ktory rozprava o samovrazde, sa nezabije, lebo o tom rozprava.” , je pravda, ze len slaboch sa zabije? co ak ten clovek bol prilis dlho silny a jednoducho uz nevladze. nemoze. nevie. je sam. osamely. nekonecne smutny. co ak kazda jeho bunka je nadychnuta myslienkou na smrt a nic tu myslienku nedokaze porazit a poslat do prec…. co si myslite o samovrazde vy? co by ste si pomysleli, ak by sa niekto vo vasom okoli zabil. je jedno akym sposobom. je jedno, ci by nechal list na rozlucku alebo nie. nezalezi ani na veku toho cloveka. zalezi len na tom skutku. na tej smrti. co by ste si pomysleli, keby ste sa dozvedeli o smrti niekoho, koho ste mozno poznali, mozno ste sa len parkrat stretli a mozno vam prirastol k srdcu…. prisli by ste na jeho – jej pohreb? zabudli by ste na toho cloveka? zasiahlo by vas to? ak ano, ako? ak nie, preco? prepacte, davam prilis vela otazok, ale moze sa tu rozprudit zaujimava diskusia, ktora moze niekomu pomoct. pomoct prezit 😉
2 answers
Nezábudka, úprimne? Ja mám obrovskú úctu k životu, aj keď nie je ideálny, aj keď je v ňom mnoho utrpenia, aj keď častokrát nenachádzam zmysel v tom,čo sa deje. Možno je to tým,že som veriaca z vlastného presvedčenia a tak si nedovolím sama siahnuť na život. No, to tvrdenie,že človek, ktorý o tom rozpráva to nespraví je chybný mýtus. Nedávno som sa kdesi dostala k štatistikám, že až 80% ľudí, ktorí spáchali samovraždu o tom predtým hovorili vo svojom okolí…
Poznáš knihu od V.Frankla- Napriek všetkému povedať životu áno? Opisuje tam zážitky z koncentračného tábora, ktorý prežil, čo sa tam dialo a čo sa dialo potom. Silná kniha. Je v nej myšlienka,s ktorou sa stotožňujem a chcem podeliť: …”tak ako určité, dané množstvo plynu zaplní, úplne rovnomerne celý dutý priestor, do ktorého ho napumpujeme, bez ohľadu na jeho rozmery, práve tak isto zaplní aj utrpenie dušu človeka, ľudské vedomie, bez ohľadu na to, či je to utrpenie veľké, alebo malé .” Človek je silný tvor, no niekedy potrebuje pomoc iných, aby tú silu v sebe znova objavil…
Pýtala si sa, či by sme prišli na pohreb takému človeku a či by nás to zasiahlo. Za seba vravím, že rozhodne áno na obe otázky. Prečo? Pýtala by som sa, čo sme pre tohto človeka mohli spraviť a nespravili a čo môžme robiť pre ďalších ľudí, ktorí si už sami nevedia rady, nenachádzajú silu v sebe a sú naplnení smútkom, žiaľom, beznádejou…
A možno sa to nehodí,ale práve v tejto chvíli mi hrá pesnička od Inékafé- pomôžte mi so mnou a brutálne sa mi sem teraz hodí,tak pripájam link na precítenie atmošky https://www.youtube.com/watch?v=VUDsIgHuqVM
Smajli, dakujem za nazor uz som sa bala, ze nezareaguje nikto, preto ze je to tema aka je….. aj ja mam, aspon ciastocnu, uctu k zivotu, som aj veriaca – teda tak tradicne, ale nemyslim si, ze by mi viera zabranila sa zabit. netvrdim ale ani to, ze to spravim. netvrdim nic. radsej. tu knihu nepoznam, mozno si ju niekde najdem na nete alebo v kniznici a precitam, ked najdem opat chut robit to, co mam rada – citat, skladat puzzle atd…. snad to uz nepotrva dlho, lebo temy vojny a koncentracnych taborov a stb a ss a pod. mam rada. aj ked neviem preco…. nie som si ista, ci tej myslienke spravne rozumiem. mozes mi ju pls nejak polopate vysvetlit? aj ja sa pytam, co mozem pre cloveka urobit. a co som neurobila a mohla. pyta sa to niekto aj v mojom pripade? pochybujem. idem si vypocut ine kafe – maju super pesnicky 😉 a este raz vdaka za odpoved