0

Nie tak dávno som čítala jednu vetu, ktorá ma zaujala.
„Najväčšie väzenie, v ktorom môžeš žiť, je strach z toho, čo si myslia ostatní.“
Spojilo sa mi to s tým, čo mi nedávno povedal jeden môj kamarát keď sme sa rozprávali. Ja si totiž veľmi neverím, a neverím ani tomu, čo mi vravia iní ľudia o mne… Či už ide o to, že mi povie niekto „je to namaľované pekne“ alebo „dnes si to zahrala a zaspievala parádne“ alebo len tak niekto úplne cudzí sa mi príde poďakovať za niečo… Je pre mňa ťažké tomu veriť, pretože to, načo si spomínam je, že mi stále vraveli, „zle si to urobila“, „nie je to dosť dobré“ atď. A ten kamarát mi povedal, že to, čo si ja myslím, neznamená, že si to myslí aj niekto iní… Mám tendenciu prideľovať moje myšlienky iným… Keď ja si myslím, že to bolo nanič, tak si poviem, že určite to tak vidia aj ostatní… A prenášam to na ostatných.
Pri tom poslednom rozhovore som to pochopila… Najskôr sa mi to nepáčilo, a nahnevalo ma to. Uvedomila som si, že má pravdu a skutočne je to tak.
Ja si myslím, že on si asi niečo myslí a potom žijem v tom, čo si akože asi on myslí… A pritom to tak vôbec nie je.

Pri zistení toho, ako to u mňa je som si povedala, že to chcem aspoň skúsiť a pokúsiť sa nemyslieť si a nedomýšľať si, že čo si asi kto myslí… Ale snažiť sa na veci hľadieť v pravde a taktiež sa snažiť prijímať aj dobre veci…a samozrejme aj tie zlé…

Ako je to u vás? Alebo ako efektívne bojovať proti strachu z toho čo si myslia ostatní?

Smajli zodpovedané
    • U mňa je to tiež podobné. Stále si myslím, že všetko čo robím nie je dosť dobré. Najviac sa to prejavilo nedávno, keď nám prišli výsledky z maturít. Bola som z tých lepších, ale aj tak som mala pocit, že moje dosiahnuté percentá jednoducho nestačia na to, aby som bola dosť dobrá. Väčšina spolužiakov za mnou prichádzala a obdivovala ma, no ja som na to bola nahnevaná. Bola som nahnevaná na seba. Nevedela som prijať, že to, ako to dopadlo, bolo dosť dobré.. Tiež mám strach, že ak niekedy niečo poviem, alebo vyjadrím pocity, ľudia si o mne nebudú myslieť dobré veci. Tiež mám z toho všetkého strach a ešte som sa to nenaučila ovládať.