Fórum
Žiarlivosť – pomáha, alebo škodí vzťahu?
Minulý mesiac sa tu pomerne intenzívne hovorilo o žiarlivosti. Sám neviem či je lepšie žiarlivosť úplne vo vzťahu vylúčiť, alebo môže byť k niečomu prospešná.
Na jednej strane je treba partnerovi/partnerke veriť, lebo nie je vôbec príjemné ak toho najbližšieho človeka máme obviňovať. Veď predsa ako má človek presvedčiť toho druhého, že sa nemá prečo báť?
Na druhej strane – nie vždy je to tak o nedôvere k človeku, ktorého ľúbime, ako skôr k človeku, ktorý voči nemu prekračuje hranice. Je tam akoby určitá snaha toho človeka brániť, no nazýva sa to žiarlivosť.
Priznám sa, mám v tom chaos aká je vaša skúsenosť? Je tá žiarlivosť na niečo dobrá, či je to zabijak vzťahu?
16 answers
Chcem vás poprosiť o radu… V tomto prípade nejde o vzťah partner/partnerka ale o dve kamarátky, kde jedna z nich má priateľa s ktorým už plánujú spoločný život…
Ide o to, že moja kamarátka s ktorou sa poznám rok aj 4 mesiace cca, mi v poslednej dobe veľmi často píše, a píše v podstate stále (či ráno, či cez deň, večer) ešte sa len rozlúčime a vzápätí mám od nej správu… najskôr mi to nevadilo, ani nič iné…lebo som bola rada, že konečne mám kamarátku s ktorou mám spoločné záujmy a tak… no v poslednej dobe je toho už na mňa veľa… a niekedy mam strach zapnúť PC, lebo sa bojím, čo mi opäť napíše. Už som to riešila aj tak, že som si správu prečítala, no ak som nemala čo odpísať, tak som ju hneď aj zatvorila. No vzápätí mi prišla ďalšia správa, že prečo neodpisujem, že čo sa stalo atď. Tak som to istý čas riešila tak, že keď mi prišla správa, tak som ju neotvárala, len som ju stiahla z lišty a bola som na nete ďalej… no prišli opäť správy…že ona vie, že som na nete, tak prečo neodpisujem atď. A posledná vec ktorá ma dostala, bola tá, keď som bola na jednej akcii (vôbec som o nej nerozprávala, lebo som sa tam nechystala, no stalo sa, že som sa tam dostala) a prišla mi sms, že ako sa mám a ako je na tej akcii… Neviem ako to mám riešiť, no necítim sa už v tomto vzťahu dobre… Povedala som jej, že ona má predsa priateľa a on má byť v jej živote na prvom mieste. No ona mi povedala, že sa na mňa naviazala…
A tiež mi vyčíta také veci, že ja jej nenapíšem, ja ich nezavolám vonku, ale chodím vonku s inými ľuďmi…
Niekedy si pripadám dosť divne v tom celom a neviem čo s tým mám robiť.
Mirka a od kedy si sem prišla s týmto vzťahom sa už niečo zmenilo?…myslím, či je to furt rovnaké v tej jej snahe byť ti nablízku a kontrolovať ťa a vyčítať alebo to aspoň trocha už ustúpilo?…prípadne, ako sa v tom celom momentálne cítiš?
výborne! to sú nejaké možnosti …ktorej z nich si najviac naklonená,že by ti mohla teraz pomôcť?….rozmýšľam,že na fb sa dá osoba aj zablokovať,aby ťa nemohla kontaktovať, ale neviem,čo by tebe osobne takéto riešenie dalo…
čo môžeš spraviť pre to,aby si bola viac sama sebou a nebála sa robiť veci, po ktorých túžiš?
Mirka, myslím, že si vieš pomenovať po čom túžiš a aké by si chcela aby to bolo, aby si bola možno spokojná, šťastná…?…čo z toho,čo si ešte neskúšala by ti k tomu mohlo pomôcť,čo myslíš?