Fórum
Ked si povies “koniec”
Vahala som či pisat či nie… Aj tak si myslím,že je to všetkým jedno… Po dnešku mam pocit,ze to,čo som včera videla vo filme “To save a life” je skutočnosť aj v mojom živote
Hovorím si, kasli na ľudí, kasli na všetkých okolo seba… Nezijes pre ľudí,ale žiješ pre seba…
Čo ma človek robiť ak potrebuje pomôcť? Ak tu pomoc nemá v rodine,ani v priateľoch? Ak sa cíti byť celkom sám?
Má vôbec zmysel písať? Má zmysel sa snažiť??
Chcem povedať “koniec” tak veľmi chcem aby to skončilo…aby bolo už všetko v poriadku! Aby odišiel strach, hnev, nenávisť, bolesť…
Čo robíte ak máte pocit,že to nezvládate? Keď je všetko čierno čierne?
13 answers
Mirka, pocity a emócie sú úplne v poriadku a môžem ťa ubezpečiť, že ich máme aj my – muži. Rozdiel je len v tom, že niektorí z nás ich nedávajú tak výrazne najavo ako to robia ženy. Určite sa za ne nemusíš hanbiť ani nič podobné. Niekto múdry raz povedal, že silný človek je práve ten, ktorý dokáže vyjadriť a zdieľať svoje pocity a emócie. Už si síce nepamätám od koho ten výrok pochádza, ale niekedy dávno som ho počul.
Ty sa ma pýtaš, ako som to zvládal a smajli sa pýta, čo mi pomáhalo. Odpoviem vám teda obom naraz. Popravde, spočiatku som to nezvládal. Bol som plný hnevu, negatívnych emócií, bol som nahnevaný na celý svet, na všetkých naokolo. Tie emócie som nejak zo seba potreboval dostať von a riešil som to podráždenosťou a agresivitou. Uvedomil som si však, že táto cesta nikam nevedie. Skúšal som teda hľadať inú cestu. Zistil som, že mi pomáha hudba – nejaké motivačné a povzbudzujúce texty zo života. Môžem povedať, že hudba mi pomáha dodnes a sprevádza ma na každom kroku. Tiež mi veľmi pomáhal šport, pri ktorom som si vždy vedel “prečistiť” hlavu. Napríklad mne sa osvedčilo to, že vždy keď som mal zlú náladu, šiel som si zabehať, zakorčuľovať alebo som zašiel do fitka. Myslíš, že by si niečo z toho mohla skúsiť aj ty? Prípadne nejaký iný šport, pri ktorom zo seba dostaneš tie negatívne pocity? Tiež som zistil, že radosť a energia sa dajú čerpať aj z maličkostí – napríklad keď niekomu pomôžeš (žene s kočíkom, starému človeku s taškami a pod.). Z dobrých skutkov som sa teda tiež naučil tešiť. I keď za ne nedostaneš nič hmotné, dostaneš dobrý pocit a pozitívnu emóciu od tých, ktorým pomôžeš.
Môžeš sa skúsiť zamyslieť nad tým, v ktorých chvíľach alebo pri ktorých činnostiach na to negatívne nemyslíš?
Nie si stratený prípad. Snažíš sa bojovať, máš nádej a si výnimočný človek, len potrebuješ objaviť ten svoj kúsok ľadovca.
Mirka, je pre mňa zvláštne pozorovať ako samú seba spochybňuješ v komentároch, čo pribúdajú. Neverím v existenciu “strateného prípadu”, ale verím, že každý sa niekedy v živote do tejto fázy uvažovania o seba dostane, aspoň na chvíľu a je to v poriadku. Deje sa to. No, ja mám skúsenosť, že všetko zlé zvykne po čase prejde a zas prídu pekné chvíle…a potom zas tie horšie a dookola…no, pri pomyslení na pekné, ktoré boli a ešte môžu prísť si vravím, že to stojí zato ustáť i teraz, keď mám krízu a nič nedáva zmysel….pocity sú v poriadku a ženy bývajú viac citovejšie, než muži, sú proste našou súčasťou, tak sme boli stvorené ? a niekedy nám fakt riadne skomplikujú život,že?
Robo, aj mňa to zaujíma, čo pomohlo tebe sa cez to dostať? …alebo kto?
Smajli, ty si nejaká “psychologicka” alebo niečo také?
To “mimo”… Myslím to asi tak,že keď o takých veciach rozmýšľam,tak mi to príde ” normálne” ale už keď to napíšem, tak si niekedy pripadám tak,že som mimo… Vieš,že na jednej strane sa snažím niekomu cudziemu pomoct, na druhej strane neviem pomôcť sebe…
Radím niekomu ako zvládať veci a sama ich nie vždy zvládam… Vravím “buď sám sebou” no ja nie som…pretože mám strach odkryť moje vnútro… Vravím “bude to dobré”, no sama tomu neverím… Na jednej strane ani neviem prečo ešte stále bojujem a žijem, keď si myslim,ze to nema zmysel. Ked mam pocit ze ak ide o mna,tak nic nema zmysel…
Neviem ci mi rozumies… Takto si pripadam byt mimo…
Nie je to ľahké, niekedy vôbec a práve naopak… No niekedy aj keď mne je totálne nanič a vidím niekoho v kúte či samého,nedá mi to,a idem za ním… Ale niekedy je mi všetko jedno a nikoho neriešim. Teraz keď to tak píšem…ja som riadny sebec ?
Keď vidím že niekomu aspoň trochu pomôžem,alebo možno to ani nevidím,ale možno ja mám pocit že to nebolo zbytočné…vtedy si poviem,že neni som tu zbytocne. A možno aj som,ja už neviem.
Bol čas, dlhé roky kedy som nerozprávala s nikým a o ničom… Bola som len ja sama s tým všetkým,a niekedy mám pocit že to bolo aj lepšie. Lepšie v tom,že má nikto neodsúdil za to, nikto o ničom nevedel…
Neviem či si to zažila,ale ja som zažila to,že som verila,a ta osoba má úplne odpisala… A preto je pre mňa veľmi ťažké veriť ľuďom,hocikomu.
Čím viac píšem, tým viac mám pocit,že som mimo???
Ahoj Smajli,
vďaka za to,čo si napísala. Vďaka,že mi odpisujes. Ak by si ty nepodpísala,tak asi si to už fakt “hodím” ? vieš ako to bolo na konci toho filmu,keď si ten chalan “blondak” čítal list od jeho,už kamaráta?
Takto to teraz ja vnímam…že chodím,hľadám…a možno toto bola posledná možnosť ako tu ostať či ísť…
Mne sa deti tiež vysmieval keď som bola malá a teraz niekedy keď sa na mňa niekto pozerá,mám pocit,že si o mne myslí samé zlé veci…
A vieš čo? Možno som divná,ale…ked som medzi ľuďmi, snažím sa správať “normálne” a väčšinou je to tak že ja idem za inými,ktorí sedia sami,alebo vyzerajú,že sú smutní…a snažím sa o to,aby sa tak necítili,aby sa začlenili medzi ostatných… Ale keď som sama,stáva sa to,že robím veci ktoré robil ten chalan, ktorý napísal ten list…
Smajli, čo je dobré na tom, že píšem?